Fryslân Recycle partners
Hoe wilt u in uw onderneming omgaan met elektronisch afval?
Begonnen bij CENNED
Bij het vervangen van telefonie en IT systemen, is de inruil van verouderde apparatuur inbegrepen. CENNED Connect nam de afgelopen jaren een groot volume aan verouderde hardware (e-waste) in, waarbij algemeen directeur, de heer O. Cuiper, zichzelf de vraag stelde:
“Wat gebeurt er uiteindelijk met retourgoederen van klanten,
wat gebeurt er met deze stroom e-waste?”
Met deze vraag is er contact gezocht met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, om te helpen bij een onderzoek naar deze afvalstroom. De uitslag van dit onderzoek gaf nog meer motivatie om het anders te doen. Daarom heeft CENNED een apart bedrijf opgericht onder de naam “FryslânRecycle partners”, om duurzame afvalverwerking te faciliteren voor onszelf en voor andere geïnteresseerde partner bedrijven.
Partner worden?
Wij kunnen de elektronische afvalverwerking voor u faciliteren. Als u interesse heeft om mee te doen, dan;
- gaan we in gesprek om de wederzijdse verwachtingen goed af te stemmen;
- regelen wij kosteloos het ophalen van uw elektronisch afval;
- kunt u gratis een container in bruikleen krijgen;
- verwerken wij uw elektronisch afval op discrete en duurzame wijze en ontvangt u hiervan een certificaat;
- wordt uw bedrijf, indien gewenst, op onze website vermeld.
Door partner te worden van FryslânRecycle partners drukt u als organisatie een stempel op duurzaamheid.
Samen creëren we een beter milieu!
Datavernietiging
Ook data dragende onderdelen, die mogelijk gevoelige data bevatten, worden door ons discreet en permanent vernietigd.
Feiten en cijfers e-waste
Afvalstroom
Elektronisch afval (e-waste) is de snelst groeiende afvalstroom in de wereld. De gehele stroom e-waste in Nederland vertegenwoordigd zo’n 392 miljoen kilo. Uit onderzoek van United Nations University in 2012 blijkt dat de nationale inzamelsystemen, zoals WeCycle en ICT-Milieu, 32% van alle e-waste in Nederland verwerken. De schroothandel neemt ruim 25% voor zijn rekening. Ruim 8% van het e-waste komt in het restafval terecht. De resterende 23% is niet te traceren.
Milieu
Van het niet-traceerbare e-waste belandt een groot deel op vuilnisbelten in Afrikaanse landen, zoals Ghana of Congo. Ouders en kinderen zoeken op de vuilnisbelt naar koper om te verkopen. Om het koper schoon te krijgen wordt het kunststof eraf gebrand. Hierdoor komen schadelijke gassen vrij, welke een zware aanslag plegen op de gezondheid en het milieu.
Grondstoffen
Voor de productie van elektronica zijn natuurlijke (primaire) grondstoffen benodigd zoals zink, wolfraam, magnesium, neodymium, goud, zilver, palladium, lood, nikkel, tin en koper. De natuurlijke grondstoffen in de wereld raken snel, daarnaast is grondstoffendelving intensief. De natuurlijke voorraad zilver zal binnen 14 jaar op zijn. Voor lood, nikkel, tin en zink geldt dit binnen 29 jaar en koper, één van de belangrijkste metalen voor de productie van elektronica, binnen 45 jaar.
Wet- en regelgeving
In 2016 moeten de meeste lidstaten 45% e-waste inzamelen van de elektrische en elektronische apparaten die nieuw op de markt wordt gebracht. In 2019 moet dit zijn toegenomen tot 65%. Of als alternatief kunnen landen ook 85% van het gegenereerde e-waste verzamelen.